Ant grotelių kepti desertai: dūmo aromatas nustebins smaližius

Be ant laužo keptos mėsos ar žuvies dažnas neįsivaizduoja savo vasaros iškylos, o ar esate bandę ant kepimo grotelių pagaminti desertą? Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi lengvai paruošiamais dūmo aromato desertais, kurie nustebins net ir įnoringiausius smagurius.

„Tai, kad šią vasarą Lietuvos paežerėse ar kaimo sodybose kūrenasi iškylų laužai, rodo itin ženkliai išaugę griliui skirtų prekių pardavimai. Iškyloms gamtoje, ypač kepimui reikalingo inventoriaus, paklausa šį pusmetį yra išaugusi beveik trečdaliu, lyginant su pernai. Ankstyvas šiltas pavasaris ir saulėtos vasaros dienos iškylautojams leidžia atrasti pačius neįtikėčiausius ant laužo ar grilyje ruošiamo maisto receptus. Neabejoju, kad kiekvienas turi savo originalų šašlykų marinavimo būdą, tačiau nustebinti artimuosius galime ne tik kepsniais, bet ir dūmo aromato desertais, kurie sužadins ne tik skonio receptorius, bet ir gali tapti puikia laisvalaikio pramoga“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas ir dalinasi lengvai paruošiamų ant grotelių grilyje kepamų 3 desertų receptais.

Persikų pagalvėlės

Šiam nesudėtingam, bet įsimintinam desertui pagaminti reikės: 4 persikų, apie 185 gramų rikotos sūrio, 3 valgomųjų šaukštų medaus, žiupsnelio cinamono ir lašelio vanilės ekstrakto.

Nedideliame inde pirmiausia sumaišykite rikotos sūrį, 2 valgomuosius šaukštus medaus, cinamoną ir vanilės ekstraktą (galima naudoti ir maltą vanilę). „Viską gerai išmaišykite, uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą. Ant grotelių sudėkite perpus perpjautus ir iškaulintus persikus. Kepkite juos plokščiąja puse ant vidutiniškai įkaitinto grilio apie 3 minutes“, – receptu dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas. Nuėmus nuo grotelių persikus ant jų uždėkite šaukštą rikotos sūrio mišinio ir apliekite pašildytu medumi bei papildomai pabarstykite cinamonu. Taip pat grilintas persikų puseles vietoj rikotos sūrio mišinio galima valgyti su ledais, aplietais medumi.

Keptas saldžiarūgštis melionas

Desertui paruošti reikės: raukšlėtojo meliono, rūkytos paprikos miltelių, medaus.

Melioną perpjaukite perpus, išimkite sėklas ir supjaustykite griežinėliais, o žievelę palikite nenuluptą. „Meliono griežinėlius iš abiejų pusių apibarstykite rūkytos paprikos prieskoniais ir uždėkite kepti ant grotelių. Kaitra turėtų būti vidutinė, o meliono griežinėlius kepkite po 5–7 minutes iš abiejų pusių. Iškepus apliekite gabaliukus medumi“, – pasakoja „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas A.Poleninas.

Grilyje keptas sūrio pyragas

„Nors dažniausiai sūrio pyragai nekepami, tačiau šis bus kitoks, mat jis kepamas ne bet kur, o ant kepimo grotelių. Iš pirmo žvilgsnio gali ir pasirodyti sudėtinga, tačiau taip tikrai nėra, o šiam desertui pagaminti prireiks vos 6 produktų“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas, pristatydamas reikiamus ingredientus: pakelis bemielės sluoksniuotos šaldytos tešlos, 120 gramų kreminio sūrio, 50 gramų cukraus, citrinos žievelės, lašelio vanilės ekstrakto, mėgstamų trintų uogų ar uogienės.

Atitirpinus šaldytą tešlą ją supjaustykite dideliais kvadratais. Visus kitus ingredientus, išskyrus uogas ar uogienę, sutrinkite mikseriu ar virtuviniu kombainu iki purios masės. Kreminio sūrio masę dėkite tešlos kvadratėlių centre, o ant viršaus – trintas mėgstamas uogas ar uogienę. „Iš kvadrato padarykite trikampį, lenkdami tešlą iš kampo į priešingą kampą. Itin gerai užspauskite kraštelius, mat uždėjus pyragėlius ant grotelių sūris ims skystėti ir gali tekėti per kraštus. Kepkite pyragėlius ant vidutinės kaitros iš abiejų pusių: iš vienos apie 5–7 minutes, o iš kitos – 4–5 minutes, ar kol tešla visiškai iškeps“, – neįprastų sūrio pyragėlių receptą atskleidžia „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas A. Poleninas.