Tobulų BBQ kiaulienos šonkauliukų receptas

Atšilus orams niekas nenori gražių vakarų leisti sėdėdami namuose. Vieni nuo miesto šurmulio bėga į kaimus, kiti vyksta į savo sodybas, o dar kiti vakarus leidžia savo nuosavo namo kieme. Bet koks vakaras be gardžiai dūmu kvepiančios ir ant grotelių čirškančios mėsytės? Būtent dėl to su jumis nusprendėme pasidalinti tobulu kiaulienos šonkauliukų receptu, kuriuos galėsite greitai paruošti net jeigu sulauksite netikėtų svečių.

Visų pirmiausia mums reikės alyvuogių aliejaus, druskos, juodųjų pipirų, česnako, citrinos, aitriosios paprikos, mėgstamų žalumynų (baziliko, petražolės, mėtos ar kažko kito, ką labiausiai mėgstate) bei, žinoma, kiaulienos šonkauliukų. Tik, rinkdamiesi kiaulienos šonkauliukus, ieškokite tokių, ant kurių būtų daug mėsos, bet ne vien tik kaulas. Ant šonkauliukų mėsytės turėtų būti maždaug per du pirštus ir šiek tiek su riebaliukų sluoksniu.

Nedideliame dubenėlyje įpilkite kelis valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, įberkite kelis šaukštus druskos, šviežiai maltų pipirų ir viską išmaišykite. Paruošta mase įtrinkite šonkauliukus ir palikite marinuotis.

Kol kiaulienos šonkauliukai ramiai guli ir marinuojasi – kepsninėje įkurkite ugnį. Tik nenaudokite spygliuočių malkų, nes jų degantys sakai sugadins mėsą. Įkūrus ugnį galime vėl grįžti prie šonkauliukų ruošimo. Šį kartą pasiruošime aptepą, kurį naudosime kepamiems kiaulienos šonkauliukams aptepti.

BBQ kaiulienos sonkauliukai

Į puslitrinį užsukamą stiklainį įmetame aitriąją papriką, kelias skilteles česnako, mėgstamų žalumynų bei viską sumalame su trintuvu. Į sutrintą masę dar įpilame pusę stiklinės aliejaus, išspaudžiame citrinos sultis, įberiame rupios druskos ir maltų pipirų. Uždarę stiklainį su dangteliu viską gerai suplakame. Viskas – šonkauliukų aptepas paruoštas.

Kuomet ugnis kepsninėje jau išsikūreno ir liko tik lengvai papilkėjusios žarijos, pats metas ant grotelių dėti šonkauliukus. Praėjus penkioms minutėms apverčiame šonkauliukus ant kitos pusės. Apkepusią pusę gausiai aptepame pasiruoštu aptepu. Tepimui naudokite kulinarinę šluotelę, o jeigu jos neturite, tuomet galite tepti savo pasigaminta šluotele iš rozmarino ar smilgų šakelių. Tepdami pastebėsite, kaip šonkauliukai į save sugeria visą aptepą. Taip yra todėl, kad kepama mėsa išskiria savo sultis, o nustojus kepti ji į save jas sutraukia. Praėjus kelioms minutėms vėl apverčiame šonkauliukus ir aptepame kitą pusę. Tepdami nepamirškite ir šonų!

Taip šonkauliukus vartykite ir tepkite tol, kol jie iškeps. Tokiu būdu iškepti šonkauliukai viršuje bus apskrudę, o prie kaulo mėsytė bus mažiau apkebusi ir nebyranti. Jeigu kepsninėje užsidegtų nuo šonkauliukų nuvarvėję taukai, tai apšlakstykite juos vandeniu arba alumi. Tačiau, jeigu mėgstate nuo kaulo byrančią mėsytę, tuomet po gero pusvalandžio kepimo suvyniokite šonkauliukus į foliją ir pakepkite juos apversdami du kartus maždaug kas 20 min. Taip šonkauliukai šiek tiek pasitroškins. Vėliau išimkite šonkauliukus iš kepimo folijos ir dar šiek tiek paskrudinkite iš abiejų pusių.

Jeigu jūs mėgstate glazūruotus šonkauliukus, tuomet prieš juos apskrudinant siūlome mėsytę aptepti vandens, medaus, rudojo cukraus ir citrinų sulčių aptepu. Šio aptepo konsistencija turėtų būti panaši į jogurto.