Gurmanams: Pekino antis ir didkepsniai, nors ir ištisą parą

Gurmaniška vakarienė visko ragavusiems svečiams – iššūkis namų šeimininkams. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ siūlo vakarienės meniu, kuris garantuotai patiks gero ir kokybiško maisto mėgėjams. Niekuomet „nepavesianti“ klasika: sūriai ir humusas – užkandžiams, didkepsniai, Pekino antis ar suši – pagrindiniam patiekalui, gaivus tortas ar kepti kruasanai – desertui. Ir visa tai – iš vienos parduotuvės, o visai neturintiems laiko gaminti – jau ir pagaminta.

Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė, sako, kad puikiai supranta šeimininkes, kurioms nerimą kelia išrankūs maistui svečiai, o gal greičiau – pačių šeimininkių noras nustebinti ar bent jau neprašauti pro šalį. „Gera žinia, jog didesnėse „Maximose“ visuomet bus „ikoninių“ gurmaniškų produktų, kuriuos patiekus patenkinti liks ir išrankiausieji. Formuodami asortimentą greta gausaus lietuviškų prekių asortimento visuomet stengiamės pasiūlyti ir geriausių kitų šalių virtuvių patiekalų – ispaniškų ir itališkų kumpių, prancūziškų, itališkų ir šveicariškų sūrių. O mūsų maisto gamybos meistrai tikrai ne prasčiau už azijiečius suka suši ar kepa Pekino antis, brandindami didkepsnius neatsilieka nuo argentiniečių“, –  sako V. Drulienė.

Užkandžiams – gurmaniški sūriai su čatniu ar uogomis

Ieškantiems idėjų, kuo nustebinti savo svečius – nepamirškite prasukti pro sūrio lentynas.

„Olandiškų sūrių klasika – kietieji Masdamo, Edamo ar Goudos sūriai, kaip ir šveicariški – Ementalis, „Gruyere“ ar „Appenzeller“, puikiai tinka su uogomis – gervuogėmis, šilauogėmis, ar net melionu. Minkštieji prancūziškieji sūriai – Brie ir Kamamberas labai tinka su specialiais džemais – čatniais, tarkim, figų ar apelsinų. Greta padėjus dar duonos lazdelių, vadinamųjų „Grissini“, ir kelis ispaniško Serano ar itališko Parmos kumpio gabalėlius, išeis puikus užkandis“, – sako V. Drulienė.

Alternatyva vegetarams, veganams ar nevartojantiems pieno produktų – humusas su daržovių lazdelėmis. Skubantieji gali įsigyti jau pagaminto humuso, kurių didžiosiose „Maximose“ yra net kelios skirtingos rūšys, nauji atradimai – humusas su ciberžole arba grikiais.

Pasak V. Drulienės, iš Artimųjų Rytų atkeliavęs patiekalas itin populiarėja ir Lietuvoje, pavyzdžiui, lyginant su pernai kai kurių humuso rūšių pardavimai išaugo 5–7 kartus.

Mėgstantiems didkepsnius – padažo receptas

Galbūt dar ne visi žino, jog didžiosiose sostinės „Maximose“ (esančiose prekybos ir pramogų centre „Ozas“ bei Mindaugo gatvėje) yra įrengtos specialios mėsos brandinimo spintos, kuriose brandinama mėsa didkepsniams. Asortimente galima rasti po 3-4 savaites sausai brandintų jautienos antrekoto ar nugarinės didkepsnių.

Prie didkepsnio tinka daržovės. Tiesa, žinomi šefai nerekomenduoja garnyrui tiekti šaltų ir karštų daržovių kartu – reikėtų rinktis arba vienas, arba kitas.

V. Drulienės teigimu, kai didkepsnio mėsa gerai subrandinta, apsieiti galima ir be įmantrių garnyrų. Tiesa, svečius dar galima nustebinti paprastu padažu. „Kapota kalendra, aitrioji paprika ar Kajeno pipirų milteliai ir česnakai, užpilami su šiek tiek sojos – tik svarbu, kad ji nebūtų per sūri. Galima tokį padažą pilti iškart, bet jis skanus ir po poros dienų“, – dalijasi patarimais didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė V. Drulienė.

Pasak jos, dar vienas įdomesnis ir – gera žinia skubantiems – jau paruoštas patiekalas, yra Pekino antis. Jas skaniai, kaip Azijoje, apskrudina naujieji įmantrūs „Maximos“ griliai, įrengti didžiosiose parduotuvėse, esančiose Mindaugo gatvėje ar „Oze“. „Kepta Pekino antis paprastai sukapojama smulkiais gabalėliais ir suvyniojama kad ir į paprastą nesaldų lietinį – jų taip pat galima įsigyti ir pas mus, – kartu su keliais šviežio svogūno laiškais. Ir mirkoma, pavyzdžiui, į slyvų čatnį ar tiesiog uogienę“, – sako V. Drulienė.

Alternatyva vegetarams, veganams ar norintiems lengvesnio maisto – sušiai. Net 25 jų rūšis ruošia ir „Maximos“ meistrai. Plačiausias jų pasirinkimas – sostinės parduotuvėse.

Desertui – veganiškas tortas

Jei pilve dar liks vietos po gausios vakarienės, desertui galima „prigriebti“ nedidelį gaivų torčiuką iš „Meistro kokybės“ naujienų, pavyzdžiui, pasiflorų arba aviečių. Arba išbandyti veganišką tortą su riešutais – jį „Maximos“ komercijos vadovės teigimu, renkasi ne tik veganai, o tiesiog įdomesnių skonių, sveikesnių saldumynų ieškantys pirkėjai.

„Atsižvelgiame į pirkėjų poreikius, todėl turime ne tik veganiškų tortų, bet ir be glitimo. O neturintiems specialių mitybos įpročių dėl sveikatos ar įsitikinimų visuomet pasiteisina mūsų sviestiniai kruasanai, patiekiami vieni ar su uogomis, įvairiais džemais. Nesuvalgius visko vakare jie puikiais tiks pusryčiams su salotomis ir lašiša arba tuo pačiu nuo užkandžių likusiu sūriu“, – sako V. Drulienė.