Lašišos pjausniai: gaminkite kapotinį, derinkite su šviežiais vaisiais ir ant grilio keptomis daržovėmis

Visi žinome – žuvies patiekalus valgyti būtina. Juolab kad juose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Vieni iš tokių patiekalų – greitai ir lengvai paruošiami lašišos pjausniai. Norint, kad lašišos patiekalas būtų tirpstantis burnoje – šią žuvį patariama derinti su netradiciniais, tačiau gardžiais ingredientais: apelsinais, abrikosais, baklažanais, pomidorais ir ant grilio keptais svogūnais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pagal pardavimų duomenis lašiša – viena populiariausių žuvies rūšių.

„Pastebime, kad iš šviežios rūšies žuvies – lašiša yra tapusi vienu pirkėjų favoritų. Tai rodo nuosekliai didėjantys šios žuvies pardavimai. Taip pat matome, kad pirkėjai žvalgosi ir kitų žuvies rūšių ant ledo, drąsiai eksperimentuoja virtuvėje, todėl atsižvelgdami į tai, siūlome platų atlantinių lašišų, jų pjausnių, ledjūrio menkės, vilkžuvės, juodojo paltuso, plekšnės pasirinkimą“, – teigia V. Budrienė.

Baltymų šaltinis

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė teigia, kad lašišos pjausniai yra sveikas pasirinkimas tiek pietų, tiek vakarienės stalui – joje gausu baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, o kiekviena lašišos porcija suteikia sveiką kalorijų ir gerųjų maistinių medžiagų kiekį organizmui.

„Lašišos pjausniai – patogus pasirinkimas. Jie yra su kaulu ir storesni nei filė, todėl kepdami mažiau trupa, nepraranda savo skonio, vientisumo, ypač kai kepami ant grotelių. Be to, juos paprasta ir greita paruošti. Apskritai šios žuvies įtraukimas į kasdienį maisto racioną suteikia organizmui daug baltymų ir gerųjų riebalų. Taip pat omega-3 riebalų rūgštys gali padėti pagerinti atmintį, nuotaiką ir net padeda atsipalaiduoti“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Tinkamai paruoštam lašišos patiekalui išties sunku atsispirti. Pavyzdžiui, gaminant šios žuvies pjausnius neprireiks nei daug ingredientų, nei laiko: įtrinkite žiupsneliu druskos ir pipirų, apšlakstykite citrinos sultimis ir kepkite orkaitėje, keptuvėje arba ant grilio.

„Iškepti lašišą labai paprasta, svarbiausia jos neperkepti – taip ji išsaugos visas savo maistingąsias medžiagas ir vitaminus. Lašišos pjausnius užtenka kepti apie 15 minučių, tiek orkaitėje, tiek ant grilio, neaukštoje temperatūroje, kol ji įgauna auksinį atspalvį. Kadangi lašiša yra labai riebi žuvis – nenaudokite nei aliejaus, nei sviesto, nei jokių kitų papildomų riebalų, nes taip ji taps dar riebesnė ir praras savitą skonį. Tiesa, jei norite, iškepusią lašišą, jau patiektą lėkštėje, galite pagardinti mėgstamu žolelių užpilu, medaus ir garstyčių ar kepsnių padažų“, – sako „Iki“ atstovė.

Tiks ir apelsinai, ir baklažanai

Prie lašišos galima derinti tiek saldų, tiek sūrų garnyrą: ryžius, makaronus, šviežias ar ant grilio kepintas daržoves, konservuotus ar šviežius vaisius, prieskonines daržoves.

Nuplaukite šviežius vaisius: apelsinus, abrikosus, nektarinus, perpjaukite juos per pusę ir apšlakstykite mėgstamu žolelių padažu. Patiekite prie ką tik iškepto lašišos pjausnio. Švieži vaisiai sustiprina ir išryškina lašišos skonį, todėl nebijokite eksperimentuoti. Taip pat prie lašišos puikiai tinka ant grilio keptos daržovės: baklažanai, cukinijos, svogūnai, pomidorai. Daržoves supjaustykite nedideliais griežinėliais ir iškepę ant grilio, patiekite, kaip garnyrą.

V. Juodkazienė receptų su lašiša siūlo pasigaminti ir patiems, bei dalijasi 4 lengvai paruošiamais receptais.

Lašišos pjausniai su česnakais

Jums reikės:

  • 6 vnt. lašišos pjausnių
  • Druskos
  • Pipirų
  • Alyvuogių aliejaus
  • 25 g. sviesto
  • Saujos šviežių čiobrelių
  • Saujos šviežių rozmarinų
  • 6 skiltelių česnako

Gaminimas:

Lašišos pjausnius įtrinkite iš abiejų pusių druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Nedidelėje keptuvėje ant kepsninės ištirpinkite sviestą, suberkite čiobrelius, rozmariną ir česnaką, viską pakaitinkite iki 1 minutės. Įmerkite žuvies pjausnius į įkaitintą padažą keptuvėje, apverskite juos kelis kartus ir šiek tiek palaikykite, kol įsigers skysčio. Vėliau perkelkite lašišos pjausnius ant kepsninės grotelių ir kepkite dažnai apversdami bei patepdami padažu, kol žuvis iškeps ir šiek tiek apskrus. Patiekite su likusiu užpilu ir mėgstamu garnyru. Mėgaukitės iš karto.

Lašišos kapotinis su avokadais

  • 400 g lašišos
  • 1 vnt. avokado
  • 1 v. š. kaparėlių
  • 1 v. š. laiškinių česnakų
  • 1 a. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • 1 v. š. grūdėtų garstyčių
  • Druskos

Gaminame:

Smulkiais kubeliais supjaustykite lašišą ir sudėkite ją į vidutinio dydžio dubenį. Supjaustykite avokadą, susmulkinkite laiškinius česnakus, kaparėlius ir suberkite viską į lašišos dubenį. Įpilkite alyvuogių aliejų, citrinos sulčių, grūdėtų garstyčių ir druskos. Viską gerai sumaišykite, jei trūksta prieskonių – įberkite druskos. Paruoštą patiekti lašišos kapotinį perkelkite į dubenį ir derinkite su prancūzišku batonu, trapučiais arba mėgaukitės vienu. Skanaus!

Lašišos pjausniai su tzatziki padažu

Jums reikės:

  • ¼ puodelio rudojo cukraus
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. rūkytos paprikos prieskonių
  • 4 vnt. lašišos pjausnių
  • 1 puodelio graikiško jogurto
  • 3 vnt. agurkų
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • Saujos šviežių krapų
  • 1 vnt. česnako skiltelės
  • Žiupsnelio druskos

Gaminame:

Dideliame negiliame inde sumaišykite rudąjį cukrų, druską ir rūkytos paprikos prieskonius. Į prieskonius, esančius dubenyje, sudėkite lašišos pjausnius, apverskite juos iš abiejų pusių ir palaikykite bent 1 valandą šaldytuve. Tuo tarpu kitame dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą, susmulkintus be žievės agurkus, citrinos sultis, krapus ir česnaką – pagal skonį pagardinkite druska. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros. Pasimarinavusios lašišos pjausnius dėkite ant aliejumi pateptų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes. Patiekite su tzatziki padažu ir mėgstamomis daržovėmis, keptomis ant grilio.

Abrikosais glazūruoti lašišos pjausniai

Jums reikės:

  • ½ puodelio abrikosų džemo/uogienės
  • 1 v. š. sojų padažo
  • 1 v. š. medaus
  • 1 a. š. citrinos sulčių
  • 1 vnt. česnako skiltelės
  • 3 vnt. lašišos pjausnių
  • Druskos
  • Pipirų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Lašišos pjausnius iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais ir apšlakstykite aliejumi. Perkelkite žuvį ant kepimo folijos ir kepkite ją orkaitėje apie 12 minučių. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite abrikosų džemą/uogienę, sojų padažą, medų, įspauskite citrinų sultis, česnako skilteles. Kai lašišos pjausniai iškeps, ištepkite juos gausiai paruoštu padažu ir grąžinkite į orkaitę dar 5 minutėms, kol padažas pradės glazūruotis. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis iš karto. Skanaus!