Švenčių maratono pabaiga: specialaus Trijų karalių pyrago receptas

Paskutinis gražiausių metų švenčių akcentas ir džiaugsmas – Trys ka­raliai. Karaliai be dovanų nevaikšto, o gražiausia šios šventės puošmena gali tapti bendras šeimos stalas. Ir būtinai – Trijų karalių pyragas ant jo, rašoma lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ naujajame leidinyje „Įkvėpimai“.

Minėtasis pyragas būdavo kepamas jau Senovės Romoje. Turtingieji juo dalindavosi su vergais. Vergas, radęs savo pyrago gabalėlyje pupelę, vie­nai dienai su šeimininku pasikeisdavo vietomis ir būdavo lepinamas.

„Svarbiausias Trijų karalių pyrago ingredientas – jame paslėpta figūrėlė. Prancūzai deda tik keraminę, tačiau kiekvienas gali sugal­voti ką tik nori – juk senovėje viskas prasidėjo nuo pupelės“, – pasakoja „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Prancūziškas Trijų karalių pyragas su migdolų įdaru ir džiovintomis spanguolėmis

Jums reikės:

  • 450 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 90 g maltų migdolų
  • 100 g cukraus
  • Žiupsnio druskos
  • 100 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto nedideliais gabalėliais
  • 2 didelių kiaušinių, kambario temperatūros
  • Kelių lašų migdolų ekstrakto
  • 80 g džiovintų spanguolių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 valgomojo šaukšto pieno

Ruošimo eiga:

Pirmiausiai pasigaminkite migdolų įdarą: dubenyje rankomis sumaišykite maltus migdolus, cukrų ir druską. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir gerai išminkykite. Tada įmuškite po vieną kiaušinius ir vėl minkykite, kol masė taps vientisa. Suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir apibarstykite miltais. Iš pusės tešlos iškočiokite maždaug 24 cm skersmens apskritimą, o paskui – kitą. Vieną tešlos dalį perkelkite ant skardos, jos kraštus aptepkite vandeniu.

Migdolinį įdarą ant tešlos paskirstykite tolygiai. Ant jo išbarstykite spanguoles ir užklokite likusį tešlos apskritimą. Gerai suspauskite kraštus. Kiaušinio ir pieno plakiniu aptepkite pyrago viršų ir paruoštą kepti pyragą dar pusvalandį palaikykite šaldytuve. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

„Prieš kišdami pyragą į orkaitę, dar kartą jį aptepkite plakiniu. Buku peiliu ant viršaus išraižy­kite ornamentus – rombus, lapelius, trikampėlius. Aštriu peiliu pradurkite skylutes, pro jas išeis garas. Pyragą kepkite 20 minučių, temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 minu­čių, kol viršus taps auksinės spalvos“, – pataria B. Baratinskaitė.