NVSC primena: kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui

Artėjant gražiausioms metų šventėms, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai primena, kaip saugiai ruošti stalą, kad šventinės nuotaikos nesugadintų žarnyno infekcijos.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad greitai gendantys maisto produktai (pieno, mėsos, žuvies, kulinarijos gaminiai, mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu) yra gera terpė mikroorganizmams daugintis, todėl labai svarbu kruopščiai laikytis asmens ir aplinkos higienos taisyklių. Kad išvengtume per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė pataria atsižvelgti į šias taisykles:

Karštuosius patiekalus pakankamai apdoroti šiluma. Karšti mėsos patiekalai turi būti gerai iškepti, ištroškinti ar išvirti.

Paruoštus vartojimui patiekalus ir termiškai neapdorotus maisto produktus laikyti saugiai. Vartojimui paruoštus produktus ir produktų gamybai skirtas žaliavas būtina laikyti tinkamoje temperatūroje – šaldytuve nuo +2 iki +8 °C temperatūroje, šaldymo kameroje nuo -18 iki -24 °C temperatūroje ir visada pagal gamintojo nurodymus ženklinimo etiketėje. Užšaldytą maistą atitirpinti šaldytuve, o kartą atšildžius – pakartotinai neužšaldyti. Nepalikti ant stalo greitai gendančių maisto produktų ilgiau kaip 2 valandas, o nesuvartotus laikyti šaldytuve. Paruoštus kulinarijos gaminius, mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, mišraines, troškinius būtina laikyti šaldytuve ir vartoti ne ilgiau kaip dvi dienas.

Termiškai neapdorotus maisto produktus, žaliavas atskirti nuo jau paruošto vartojimui maisto. Termiškai neapdorotos, šviežios  mėsos, paukštienos, žuvies dorojimui naudoti atskiras lenteles ir peilius. Po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplauti vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinti. Šaldytuve jau vartojimui skirti produktai neturi liestis su žaliais. Termiškai neapdorotą mėsą, paukštieną, žuvį laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse ar įpakuotus į foliją, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą.

Rinktis tik šviežius ir nesugedusius produktus. Jau perkant paruoštus maisto produktus svarbu įvertinti jų kokybę, patikrinti jų tinkamumo vartoti laiką. Taip pat labai svarbu perkant šviežią  mėsą ir žuvį įvertinti jos spalvą bei kvapą. Maistui gaminti vartoti švarų geriamąjį vandenį. Gerai nuplauti po tekančiu vandeniu daržoves ir vaisius, ypatingai vartojamus be šiluminio apdorojimo. Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus taip pat būtina gerai nuplauti, nes, kol šie maisto produktai patenka ant mūsų stalo, jie „nukeliauja“ ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.

Visada laikytis maisto tvarkymo vietos higieninių reikalavimų. Paruošus maistą svarbu gerai nuvalyti (dezinfekuoti) visus virtuvės paviršius ir išplauti maistui ruošti naudotus indus bei įrankius, kadangi per virtuvės inventorių, šluostes patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į maistą. Griežtai laikytis patiekalų ruošimo technologijos, nenaudoti maisto žaliavų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Greitai gendančius maisto produktus laikyti tik šaldytuve ir saugoti maistą nuo kenkėjų.

Visada laikytis asmens higienos. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Neplautomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas rekomenduojama plauti prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa. Plauti rankas itin svarbu pasinaudojus tualetu ir visais atvejais, kai jos yra  nešvarios.

Visada stebėti savo sveikatą. Negaminti maisto, jei pasireiškė žarnyno infekcijos simptomai. Pasijustus blogai, rekomenduojama nedelsti kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pasirūpinkime, kad ant šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus.