Paskaita ir edukacija „Aukštaitiški patiekalai“
Gegužės 19 d. Kaišiadorių kultūros centre tęsiamas renginių ciklas „Kaišiadoriečiai – dzūkai ar aukštaičiai?“
17 val. Paskaita „Kaišiadorietiški patiekalai“. Kaišiadorietiškos virtuvės ekspertė ir muziejininkė Nijolė Adukonienė paskaitos metu mūsų krašto virtuvę lygins su aukštaičių ir dzūkų patiekalais, kvies susirinkusius dalyvauti diskusijoje, su visais pasidalinti savo tradiciniais receptais.
18 val. Edukacinė programa „Aukštaičių vaišės karalių stalui. Aukštaitijos regiono kulinarinis paveldas, aukštaitiškų patiekalų degustacija“. Lektorė Jurgita Stalauskienė. Edukacijoje žiūrovai susipažins su netipiniais Aukštaitijos patiekalais, degustuos kulinarinio paveldo patiekalus ne tik akimis. Susirinkusieji dalyvaus diskusijoje apie Kaišiadorietiškų patiekalų panašumus ir skirtumus lyginant su tradiciniais aukštaičių regiono patiekalais.
Renginys nemokamas.
Esant „ant ribos“ tarp dzūkų ir aukštaičių, rajone susiformavo aukštaitiškos-dzūkiškos kultūros regioninis savitumas. 2023 metai yra paskelbti dzūkų ir aukštaičių metais – ideali proga panagrinėti Kaišiadorių rajono etnokultūrinį identitetą.
Kaišiadorių kultūros centras pristato renginių ciklą „Kaišiadoriečiai – dzūkai ar aukštaičiai?“. Renginių ciklo metu auditorija susipažins su tradicine aukštaičių ir dzūkų kultūra, regionų folkloru, tradicijomis, kostiumais, dainomis, šokiais, tarmėmis, virtuve, instrumentais, jų skirtumais ir panašumais tarpusavyje bei atitiktimi Kaišiadorių krašte. Auditorija bus tarsi provokuojama sau atsakyti į klausimą: kaišiadoriečiai–dzūkai ar aukštaičiai?