Produktai iš avių ir ožkų pieno: ką apie juos reikia žinoti?

Parduotuvių lentynose vis daugėja avių bei ožkų pieno produktų, kuriuos pamėgo lietuviai. Įvairūs sūriai, varškė ar kiti gaminiai iš avių ar ožkų sūrio šiandien vilioja ne tik gurmanus, bet ir sveikuolius. Avių bei ožkų pienas turi ne tik daug vitaminų, bet ir kitų mūsų organizmui naudingųjų medžiagų.

Lietuviškos prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės teigimu, šiuo metu gausiame „Maximos“ parduotuvėse esančiame pieno produktų asortimente galima rasti beveik pusšimtį avių bei ožkos pieno gaminių.

„Žmonių mitybos įpročiai keičiasi, todėl kasmet plečiame ir įvairiname kasdienių pieno produktų asortimentą. Šį rudenį avių ir ožkų pieno produktų asortimente turime beveik dešimtadaliu daugiau nei pernai. Bendradarbiaujame su Lietuvos ūkininkais, kurie tiekia ne tik įprastus karvių pieno gaminius, bet ir ekologiškus produktus, pagamintus iš avių ar ožkų pieno“, – teigia V. Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

„Maximos“ duomenimis, tarp pirkėjų itin populiarūs įvairūs sūriai, pagaminti iš avių ar ožkų pieno. Paklausiausi gaminiai: avių ir ožkų pieno feta sūris, aukštoje temperatūroje apdorotas ožkų pienas, pelėsinis ožkų pieno sūris.

„Šios vasaros naujovė – ožkų pieno ledai, kuriuos itin pamėgo pirkėjai“, – sako V. Drulienė.

Ožkų pieno produktai – itin mėgstami

Dėl specifinės ožkų pieno cheminės sudėties, šį pieną ir iš jo pagamintus produktus gali vartoti ir jautresnį žarnyną turintys žmonės. „Manome, kad galimai dėl šios priežasties ožkų pieno produktai yra kiek populiaresni nei avių. Be to, asortimente turime ir įvairesnių gaminių, pagamintų iš ožkų pieno – įvairių natūralių bei prieskoniais pagardintų sūrių, jogurtų ir išrūgų“, – pažymi „Maximos“ komercijos vadovė V.Drulienė.

Ožkų pieno cheminė sudėtis skiriasi nuo kitos kilmės pieno produktų, todėl žmogaus organizmas gali daug paprasčiau apdoroti ožkų pieno produktus ir įsisavinti juose esančius mineralus bei vitaminus, tokius kaip kalcis, kalis, fosforas, vitaminas B.

Produktai iš avių pieno riebūs, bet itin naudingi organizmui

Avių pieno produktai yra prisotinti A, B ir E vitaminų. Avies pienas turi daugiausiai baltymų (5,4 g baltymų 100 g pieno) palyginus su karvės (3,2 g baltymų 100 g pieno), ožkos (3,1 g baltymų 100 g pieno) ir buivolų (4,5 g baltymų 100 g pieno) pienu.

„Sūriai bei kiti produktai, pagaminti iš avių pieno yra vieni riebiausių. Pavyzdžiui, pirkėjų itin mėgstami sūriai dažniausiai būna 50 proc. riebumo ar net riebesni. „Linkėjimai iš kaimo“ asortimente galima rasti ir Lietuvoje auginamų ekologiškų avių pieno produktų – jogurtų, sūrių. Vieni iš populiariausių avių pieno produktų tarp mūsų pirkėjų – avių pieno jogurtas bei kietasis sūris“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė.

Remiamas turinys:
Naujienos iš interneto