Gydytoja dietologė paaiškino, kodėl netoleruojant laktozės nebereikia atsisakyti pieno produktų
Tyrimų duomenimis, maždaug 32 proc. suaugusiųjų ir 22 proc. vaikų Lietuvoje netoleruoja laktozės – sunkiai arba visai nevirškina daugumos pieno produktų. Nors anksčiau tokia diagnozė reiškė didelius mitybos raciono apribojimus, šiandien, pasak Vilniaus dietologijos centro gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės-Sidorovos, tai – joks nuosprendis: skanauti skirtingų pieno produktų išvengiant laktozės netoleravimo padarinių padeda plati belaktozių produktų pasiūla.
Simptomai – individualūs
Pasak Vilniaus dietologijos centro gydytojos dietologės E. Kliukaitės-Sidorovos, netoleruojančių laktozės žmonių skaičius Lietuvoje ne mažas: tokią problemą turi net kas trečias suaugęs bei kas penktas vaikas, ir dažniausiai ji yra įgimta.
„Laktozės netoleravimas reiškia, kad žmogaus organizme trūksta laktazės fermento, atsakingo už vadinamojo „pieno cukraus“ – laktozės – skaidymą. Tokia netolerancija būna dviejų rūšių: genetiškai nulemta ir didėjanti su amžiumi pirminė, ir antrinė, įgyta dėl plonosios žarnos gleivinės pažeidimo, kuris gali atsirasti, pavyzdžiui, dėl celiakijos, infekcinių procesų žarnyne, tam tikrų vaistų ar alkoholio poveikio“, – paaiškina gydytoja dietologė.
Anot specialistės, laktazės fermento kiekvieno žmogaus organizme kiekis yra skirtingas, taigi ir laktozės netoleravimo požymiai reiškiasi skirtingai: vieniems – audringai, kitiems – tik vos pastebimai.
„O ir patys laktozės netoleravimo simptomai gali būti individualūs. Greičiausiai jie išryškėja tiesiog išgėrus pieno – netoleruojant laktozės, galimas pilvo pūtimas, pykinimas, vėmimas, dujų kaupimasis, viduriavimas, pilvo skausmai. Iš esmės, visi simptomai yra susiję su sutrikusia žarnyno veikla. Simptomai praeina organizmui pilnai pašalinus laktozės likučius“, – sako E. Kliukaitė-Sidorova.
Išeitis – belaktozė dieta
Gydytojos dietologės teigimu, turint įgimtą laktozės netoleravimą, padėti apsiginti nuo prastos savijautos gali tik belaktozė dieta – mitybos korekcija yra būtina. Vis dėlto tai nereiškia, kad netoleruojantys laktozės turėtų pamiršti visus pieno produktus – puikia išeitimi šiuo atveju tampa belaktoziai maisto gaminiai, iš kurių sudėties laktozė specialiai pašalinta.
„Svarbu pabrėžti, kad jei žmogaus organizme laktazės fermento trūksta tik šiek tiek, tikėtina, kad jis gali paragauti ir įprastų pieno produktų. Pavyzdžiui, labai nedideli kiekiai laktozės yra svieste, brandintuose sūriuose. Kitu atveju, poreikius pilnai patenkina belaktozių produktų asortimentas, minimaliai besiskiriantis sudėtimi, bet ne skoniu“, – sako E. Kliukaitė-Sidorova.
Kad belaktozių produktų pasiūla parduotuvėse šiandien – pilnai patenkinanti poreikius, tikina ir prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Vadovės teigimu, tokių produktų asortimentas „Maximoje“ sparčiai plečiasi, todėl pirkėjai lengvai randa ne tik sau tinkamas prekes, bet ir platų skirtingų gamintojų siūlomą pasirinkimą. Pasak V. Drulienės, „Maximos“ asortimente nuo 2017 metų pieno produktų be laktozės pasiūla išaugo apie 16 proc.
„Didinti belaktozių produktų asortimentą suinteresuoti ne tik prekybininkai, bet ir patys gamintojai, nes laktozės netoleruoja reikšminga visuomenės dalis. Anksčiau belaktozių produktų prekybos centruose tekdavo paieškoti, tačiau šiai dienai jų apstu – asortimente turime apie 180 skirtingų pieno produktų be laktozės. Pradedant, ko gero, visomis įmanomomis sūrių rūšimis – belaktoziai fermentiniai, tepamieji, pelėsiniai, mėlynieji, kietieji, pjaustyti, su papildomais ingredientais, tęsiant įvairiais jogurtais – natūraliais ar su priedais, skirtingomis grietinių rūšimis, plačiu belaktozės varškės asortimentu ar net specialiai apdorotu pienu, kuriame taip pat nėra laktozės.
Šiais metais tarp mūsų pirkėjų itin populiarūs tarkuoti ir neapdoroti sūriai be laktozės, ilgai negendantis belaktozis pienas, įvairių skonių sūreliai. Iš šiais metais pirkėjams pasiūlytų naujų produktų pats populiariausias yra nesaldintas migdolų gėrimas “, – sako „Maxima“ komercijos vadovė.
Tuo tarpu gydytoja dietologė E. Kliukaitė-Sidorova primena, kad pastebėjus žarnyno sutrikimus – minėtus laktozės netoleravimo simptomus – visų pirma reikia atkreipti dėmesį į savo mitybos racioną: pasekti, kokie vartojami maisto produktai iššaukia neigiamas organizmo reakcijas, ir pabandyti juos pakeisti belaktoziais.
„Žinoma, tikslią situaciją nusakyti gali tik specialistai. Įtarus, kad organizmas išties netoleruoja laktozės, arba nerandant simptomų priežasčių, reiktų kreiptis į juos“, – sako gydytoja dietologė.
Reklama: baltyminis maistas