Kaip greitai patikrinti maisto kokybę

Pasistenkite patys patikrinti kokybę to, ką perkate. Štai kaip galima greitai patikrinti kai kuriuos populiarius produktus:

Dešra
Dešros apvalkalas turi būti sausas, be gleivių, tuo labiau, pelėsių. Perpjautos dešros pjūvis – sultingas, be tamsių dėmių. Norėdami jas paslėpti „išradingi” prekeiviai padažo dešrą fuksinu – tai sintetinis, raudonos spalvos dažiklis. Šį triuką galima išaiškinti apipylus dešrą degtine. Fuksinas nudažys alkoholį raudonai.

Konservai
Jei metalinio indelio dangtelis ir dugnas deformuoti, išsipūtę, tai rodo, kad viduje susikaupė dujas gaminančių mikroorganizmų, konservus atidarius – jaučiamas aštrus apkartusio sviesto kvapas, tokių konservų valgyti negalima. Gresia botulizmas – ūminė infekcinė liga, kuri pasireiškia sunkiu ir gana specifiniu centrinės nervų sistemos pažeidimu bei žarnyno sutrikimais.

Sviestas
Norėdami įsitikinti ar tai tikrai sviestas, ar riebalų mišinys, ištirpinkite gabaliuką sviesto šiltoje degtinėje, jei ji susidrums – prieš jus falsifikatas (turima omeny ne degtinę).

Aliejus
Drumzlės butelio dugne rodo, kad produktas oksidavosi. Toks aliejus turi kartoką prieskonį ir kaitinant putoja.

Medus
Tikrame meduje nėra vandens. Į medų 8 – 10 minučių pamerkite gabalėlį duonos. Neatskiestame meduje duona sukietės. Jei išminkštės – jums siūlo cukraus sirupą.
Patepkite medaus ant popierėlio, o ant „medaus” juostelės ką nors parašykite cheminiu pieštuku. Jei išryškės mėlynos spalvos užrašas – meduje yra drėgmės.
Į nedidelį kiekį medaus atskiesto vandeniu įlašinkite lašelį jodo. Jei tirpalas pamėlynuos, šis medus su miltais ir krakmolu.
Ištirpinkite medų vandenyje (1:2). Netikro medaus tirpalas bus drumstas, po kurio laiko ant dugno nusės drumzlės.
Jei įmaišius į medų acto esencijos tirpalas pradės šnypšti – meduje yra kreidos.
Jei 5 – 10 procentų vandens ir medaus tirpalą įdėjus šiek tiek sidabro nitrato susidarys baltos nuosėdos – į medų buvo pridėta cukraus.

Mėsa
Paspauskite mėsą pirštu, jei atsiradusi duobutė greitai išsitiesina – mėsa gera. Šviežia mėsa pjūvio vietoje būna beveik sausa. Jei mėsa stipriai užšaldyta, pašildykite peilį ir pradurkite mėsą. Jei produktas sugedęs, peilis turės nemalonų kvapą.

Pipirai
Panardinus juoduosius pipirus į vandenį, geri pipirai skęsta, o blogi kyla į viršų.

Žuvis
Panardinkite žuvį į indą su vandeniu, jei ji skęsta, tai yra šviežia. Geros žuvies žvynai glotnūs, blizgantys, prigludę, akys – išsprogusios, skaidrios, ne pabalusios, žiaunos ryškiai raudonos spalvos, pilvas neišsipūtęs.
Jei sūdytos žuvies poodinis sluoksnis rudžių spalvos, yra lipnių, pieno baltumo, turinčių molio kvapą gleivių, o mėsa prie stuburo paraudusi ir kartokai rūgštaus skonio – tokios žuvies nevalgykite.

Grietinė
Peršaldyta ir atitirpinta grietinė būna su gumuliukais, nuo jos atsiskiria išrūgos. Ji gali turėti kartoką skonį arba suplėkusį kvapą.
Gerą grietinę, pasėmus šaukštu ir ją pilant, ji turi tysti iki ploniausio siūlelio. Jei ji drimba gabalais, greičiausiai į ją pardavėjas bus įmaišęs miltų.

Varškė
Varškę taip pat reiktų paragauti. Nešviežia varškė turi suplėkusį kvapą, nemalonų skonį.

Arbata
Užvirkite gėrimą, į jį įmeskite gabalėlį citrinos. Jei arbata pašviesėjo – viskas gerai, o jei spalva nepakito – turite žemos kokybės padirbinį.
Ar arbata sena galima patikrinti pagal paruošto tirpalo apvadėlio prie indo sienelių spalvą. Jis turi būti geltonos spalvos. Žalsvas atspalvis reiškia, kad arbata ne pirmos jaunystės.

Šokoladas
Tikras šokoladas lūžta su sausu traškesiu ir jokiu būdu ne tysta. Lūžio vietoje kokybiškas šokoladas būna matinės spalvos, plytelės paviršius glotnus blizgantis.
Mažą gabalėlį šokolado padėkite sau ant liežuvio, jei jis jūsų burnoje netirpsta, tai akivaizdu, kad kakavos sviestas jame pakeistas kitais riebalais.

Kiaušiniai
Kiaušinių kokybę galima įvertinti pagal jų spalvą. Sugedusių kiaušinių viduje matosi tamsios dėmės.
Į pusės litro indą įplikite vandens, ten ištirpinkite valgomąjį šaukštą druskos, ir įdėkite kiaušinį. Jei jis nusileis iki dugno – kiaušinis šviežias, jei jis vidutinio šviežumo – plaukios ties indo viduriu, o jei išplauks – toks kiaušinis nevalgomas.
Linkime jums niekada neapsirikti renkantis!
IR DAR, ĮDOMU

Cinamonas
Tikro cinamono žievelės yra susisukusios į vieną pusę, kai tuo tarpu netikro cinamono žievelės abu kraštai riečiasi į centrą (kaip pergamento ritinėlis). Daug sunkiau atskirti maltą cinamoną. Tikras cinamonas yra rusvos spalvos, saldokas, o netikras – ne toks smulkus, stipresnio kvapo ir turi raudoną atspalvį.

sveikas.lt