Saugokimės žarnyno susirgimų vasarą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Kaišiadorių skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Baniūnienė primena, kad atšilus orams padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis. Dažniausiai jomis užsikrečiama, kai yra vartojamas netinkamai termiškai apdorotas maistas arba jis netinkamai laikomas (pvz. iškylaujant gamtoje). Kai lauko temperatūra yra didesnė nei 100 C bakterijos, kurios sukelia ligas, maisto produktuose pradeda daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris gali būti apsinuodijimo maistu priežastimi. Tokie greitai gendantys maisto produktai, kaip žuvis, karšto rūkymo mėsa, dešros, pieno produktai, gaminiai su kremu ir pan., yra pavojingi, jeigu produktai keletą valandų laikomi 200 C ir aukštesnėje temperatūroje.

Be to, reiktų nepamiršt, kad užsikrėsti patogeniniais ligų sukėlėjais galima ir maudantis  gurkštelėjus užteršto atvirų vandens telkinių vandens. Pagrindinės profilaktinės priemonės vasarą yra saugus maistas ir asmens higiena. Norint apsisaugoti nuo minėtų ligų vasarą patariama:

  • vykstant į gamtą pasiimti tik negreitai gendančių maisto produktų arba laikyti juos termoizoliacinėse dėžėse;
  • užkandžiams pasiimti tik šalto rūkymo mėsos gaminius, sausainius, vaisius, daržoves;
  • neplauti vaisių, daržovių ežero ar upės vandeniu;
  • maistą laikyti uždengtą nuo vabzdžių bei graužikų;
  • maistui vartoti tik tinkamą geriamą vandenį;
  • kiekvieną kartą prieš valgant plauti rankas su muilu;
  • maudantis upėje, ežere, jūroje stengtis, kad vanduo nepatektų į burną.

Mažinant užsikrėtimo infekcinėmis ligomis riziką per maistą, Kaišiadorių skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Baniūnienė rekomenduoja:

  • mėsos produktus ypač paukštienos, žuvies, mėsos gerai išvirti ar iškepti. Temperatūra mėsos viduje turi būti ne mažesnė nei 780C;
  • jei perkate turgavietėse pieną ir jo produktus, juos vartoti tik termiškai apdorotus;
  • maistą gaminti taip, kad mikroorganizmai esantys termiškai neapdorotuose produktuose nepatektų į jau paruoštą maistą, todėl naudoti tik gerai išplautus ir nuvalytus įrankius, pjaustymo lenteles;
  • šaldytuvuose vartojimui paruoštas maistas neturi liestis su žaliaviniu maistu;
  • paruoštą maistą suvartoti kuo greičiau, o nesuvalgytą – laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje bakterijos sparčiai dauginasi;
  • po panaudojimo visada nuplauti virtuvės stalo paviršius, pjaustymo lenteles, įrankius;
  • nuolat dezinfekuoti šluostes, kempinėles;
  • nusiplauti rankas pasinaudojus tualetu ir prieš valgio gaminimą.

Jeigu nepavyko išvengti per maistą plintančių infekcinių ligų, tik pajutus pirmuosius ligos požymius, reikia kuo skubiau kreiptis į šeimos gydytoją.