Medžio pjuvenų briketai – ekologiškas kuras židiniams, krosnelėms bei kietojo kuro katilams

Medžio pjuvenų briketai – tai ekologiška, švari ir organinė kietojo biokuro rūšis, pasižyminti geru kainos ir kokybės santykiu. Medžio pjuvenų briketai būna skirtingų rūšių, pasižyminčių skirtingomis savybėmis. Jeigu nežinote, nuo ko pradėti medžio pjuvenų briketų paiešką savo židiniams, krosnelėms ar kietojo kuro katilams, turėtumėte sekti šią nuorodą: https://www.akmenys.lt/pjuvenu-briketai.

Medžio pjuvenų briketų savybės

Renkantis medžio pjuvenų briketus, derėtų žinoti keletą parametrų, kurie apibrėžia pagrindines šio kuro savybes. Vienas pagrindinių parametrų yra šiluminingumas, parodantis kiek šilumos išsiskirs, sudeginus vieną kilogramą jūsų pasirinktų briketų. Šiluminingumas, žinoma, priklausys ir nuo medienos, iš kurios pagaminti pjuvenų briketai, rūšies. Dar vienas svarbus parametras – tai medienos pjuvenų briketų kaloringumas. Šis parametras parodo, kiek šiluminės energijos išsiskiria, degant briketui. Renkantis medžio pjuvenų briketus, taip pat reikėtų atsižvelgti ir į peleningumą, t. y., rodiklį, parodantį, kiek gramų pelenų liks, sudegus, pavyzdžiui, tonai briketų. Drėgnis arba drėgnumas – dar vienas rodiklis, į kurį derėtų atsižvelgti. Pažymėtina, kad skirtingų pjuvenų briketų drėgnis yra skirtingas.

Medžio pjuvenų briketų rūšys

Medžio pjuvenų briketai yra skirstomi į rūšis pagal medienos, iš kurios yra pagaminti, tipą. Bene populiariausias medžio pjuvenų briketų tipas yra medžio pjuvenų briketai, pagaminti iš beržo medienos pjuvenų. Šios medienos pjuvenų briketai pasižymi didele kaitra, mažu peleningumu bei ilgu degimo laiku. Medienos pjuvenų briketai, pagaminti iš ąžuolo (kietmedžio) medienos pjuvenų, taip pat, kaip ir beržo pjuvenų briketai, pasižymi mažu peleningumu. Šios rūšies briketai yra gaminami be jokių cheminių priemaišų, t. y., jų sudėtis yra 100 proc. organinė. Ąžuolo (kietmedžio) medienos briketai yra kaloringi, t. y., į aplinką išskiria pakankamai daug šiluminės energijos. Medžio pjuvenų briketai taip pat gali būti gaminami iš mišrių lapuočių medienos pjuvenų, taip pat iš spygliuočių ir lapuočių medienos pjuvenų.

Medžio pjuvenų briketų privalumai

Visus medžio pjuvenų briketų privalus išvardyti būtų sunku, todėl apsiribosime pagrindiniais iš jų. Vienas pagrindinių briketų privalumų yra tas, kad jie degdami neskleidžia jokio specifinio kvapo bei, lyginant su malkomis, išskiria keliasdešimt kartų mažiau sieros. Kitas jų privalumas – tai ekologiškumas bei nedidelis peleningumas. Ekspertų teigimu, medžio pjuvenų briketai yra ekologiškesni net ir už malkas. Kokybiškų briketų peleningumas iš tiesų nėra didelis. Nustatyta, kad sudeginus toną tikrai kokybiškų medžio pjuvenų briketų lieka vos apie 200 gramų pelenų, o tai iš tiesų labai mažai! Briketai taip pat pasižymi tuo, kad jų nereikia skaldyti, juos, supakuotus polietileno maišeliuose, yra lengva sandėliuoti ir, palyginus su malkomis, jie ženkliai lengvesni. Būtina paminėti ir tai, kad kokybiški medžio pjuvenų briketai yra labai sausi, todėl jie puikiai dega, nerūksta. Briketai yra „draugiški“ katilams ir kaminams, t. y., kūrenant briketais kaminai ženkliai rečiau kemšasi.

Nr. 22/12